Verjus nemsokára a Lator – Bor – Bisztróban is!

A „verjus” idén előszőr készül pincészetünkben.

De mi is az a verjus?

Az éretlen zöld termésből kipréselt, szűrt szőlőlé a verjus, ez egy francia elnevezés, amely a „vert” (zöld) és a „jus”(lé) szavak összetételéből származik. A magyar szaknyelvben is ezzel a névvel illetik.

Az éretlen szőlőtermés hasznosításának a története a régmúlt időből származik, egészen az ókorig nyúlik vissza. Mezopotámia civilizációi, majd a Római Birodalom egyes népei is felhasználták a szőlő magas sav-tartalommal és alacsony cukortaralommal szüretelt termését. Az értlen bogyók préselésének az alkalmazására a régi orvosi és szakácskönyvekben is találhatunk recepteket. A középkori konyhaművészet elengedhetetlen kelléke volt a verjus, amely az egyik legelterjedtebb savanyítószernek számított. Étvágygerjesztő és gyomorerősítő hatása miatt nagyra becsülték. A görög gyógyászatban fájdalomcsillapító, fertőtlenítő és emésztést segítő szerként is használták. A 18. századtól a citrom megjelenése miatt nagymértékben visszaszorult a használata.

A verjus napjainkban ismét reneszánszát éli, ami annak is köszönhető, hogy Franciaország egyes borászataiban nagy mennyiségben kezdték meg az előállítását. A terméket a frissen préselt gyümölcs sajátos aromaanyag- és savösszetétele tette ismét kedvelté. Gyümölcskompótokhoz, egzotikus koktélokhoz is javasoljuk, de ásványvízzel vagy szódavízzel hígítva üdítőitalként is fogyasztható. Pincészetünkben limonádéként kereshetik majd a vendégeink, de szakácsaink is készítenek belőle salátaönteteket és egyéb érdekes finomságokat.